In mijn coaching maak ik gebruik van diverse systemen, waaronder NLP, RET en transactionele analyse, waardoor ik u op flexibele wijze kan begeleiden bij het beantwoorden van uw specifieke coachvraag.
Wat is coaching?
Volgens Whitmore (2002) is de essentie van coaching "het vrijmaken van iemands potentieel om zijn prestaties te maximaliseren".
De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) hanteert de volgende definitie:
"Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:
bewustwording en persoonlijke groei
het vergroten van zelfvertrouwen en
het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden
Coach en gecoachte* nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces."
*onder gecoachte kan ook worden verstaan: een team dat als eenheid wordt gecoacht.
NLP
Als coach maak ik naast andere methoden veel gebruik van inzichten en technieken uit het neurolinguïstisch programmeren (NLP). NLP is een systeem voor communicatie en therapie dat in de jaren '70 is ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder. Zij onderzochten uiterst succesvolle therapeuten en ontdekten zo de structuur van effectieve communicatie en effectief gedrag. Op basis van deze structuur ontwikkelden ze modellen en technieken waarmee (de oorzaken van) ineffectief gedrag en ineffectieve communicatie doorbroken kunnen worden.
NLP is in feite een integratie van opgedane inzichten en kennis uit diverse psychologische stromingen, waaronder de gestalttherapie, de transactionele analyse, etc. In navolging van Bandler en Grinder hebben andere therapeuten nieuwe technieken en modellen ontwikkeld en wordt het effectieve gedag van zeer succesvolle personen gemodelleerd zodat anderen hiervan kunnen leren.
Een van de bekendste NLP modellen die ik gebruik is het model van de logische niveaus van Dilts:
De essentie van dit model is, dat elk niveau beïnvloed wordt door het hogerliggende niveau. Als een probleem zich bijvoorbeeld op het nveau van het waarneembare gedrag ligt, is de oorzaak hiervoor vaak te vinden in de hogerliggende niveaus. Ik gebruik het model onder andere om te onderzoeken op welk niveau een cliënt gecoach wil worden en om op gestructureerde wijze na te gaan wat de huidige situatie is.
Behalve de praktische toepasbaarheid van NLP technieken in coaching, is het ook een uiterst effectieve manier om de essentiële band tussen de coach en de cliënt op te bouwen. Deze emotionele onderlinge betrokkenheid is namelijk een belangrijke voorwaarde voor een succesvol coachingstraject.